Donut: Η ιστορία της αγαπημένης σου λιχουδιάς είναι πολύ πιο παλιά από όσο νομίζεις

Αρχική 5 Άρθρα 5 Donut: Η ιστορία της αγαπημένης σου λιχουδιάς είναι πολύ πιο παλιά από όσο νομίζεις

Γλυκίσματα-προάγγελους του donut, οι άνθρωποι απολάμβαναν από τους μεσαιωνικούς ακόμα χρόνους όταν οι Άραβες βουτούσαν τηγανητή ζύμη σε ζαχαρούχο σιρόπι και οι Γερμανοί έφτιαχναν μία αλμυρή εκδοχή του ίδιου σνακ από το 1400 ακόμη. Επίσης, οι Ολλανδοί παρουσίασαν τα olykoeks στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Αυτά, ήταν τηγανητά κέικ ζύμης ανάλογα με τα σημερινά donuts.
Πώς προέκυψε, όμως, η τρύπα στα donuts και καθιερώθηκε ως το σήμα κατατεθέν τους; Η επικρατέστερη άποψη, θέλει τον 16χρονο Χάνσον Κρόκετ Γκρέγκορι να ευθύνεται γι’ αυτό. Πίσω στο 1847 και σύμφωνα με τους ιστορικούς, η μητέρα του Χάνσον –Ελισάβετ- ήταν γνωστή για τα νόστιμα olykoeks που έφτιαχνε με καρύδια και μοσχοκάρυδο. Όταν εκείνος έφυγε για ταξίδι στη θάλασσα του έδωσε μερικά κι ο νεαρός καπετάνιος του πλοίου τα κάρφωσε πάνω στις ακτίνες του τιμονιού για να έχει τα χέρια του ελεύθερα. Μία άλλη ιστορική προσέγγιση θέλει τον Χάνσον να έκανε τρύπα στη μέση των donuts για να βγάλει τους ξηρούς καρπούς οι οποίοι δε του άρεσαν καθόλου. Ό,τι κι αν ισχύει, είναι βέβαιο πως η παρέμβαση του Χάνσον σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην ιστορία των donuts.
Το 1920 ο Ρώσος Αντόλφ Λεβίτ δημιούργησε την πρώτη μηχανή για donut στη Νέα Υόρκη και μάλιστα από το 1938 η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνή Ημέρα των Donuts.

Αν είσαι λάτρης κι εσύ, όπως κι εμείς, περιμένουμε την παραγγελία σου εδώ.

Καλή Donut-o-απόλαυση!