Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων

Αρχική 5 Άρθρα 5 Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων

Βότανο είναι κάθε φυτό του οποίου τα μέρη χρησιμοποιούνται για τη μυρωδιά, τη γεύση ή τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι Βρετανοί, γνωστοί λάτρεις του τσαγιού, πιστεύουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα και ίσως αυτό να ισχύει.

Όπως είναι γνωστό, κάθε βότανο έχεις τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες επεκτείνονται στην αντιμετώπιση τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, η εχινάκεια, το τζίνσενγκ, το τζίντζερ και το βαλσαμόχορτο, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιμικροβιακά βότανα όπως το φασκόμηλο, η καλέντουλα, η κιτρινόριζα και το μύρο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, πονόλαιμους, χρόνιες ρινίτιδες κλπ. Βότανα όπως το βαλσαμόχορτο, το ginkgo, η βαλεριάνα και το χαμομήλι ενδείκνυνται για προβλήματα άγχους, υπερέντασης, αϋπνίας, νευραλγίες, κατάθλιψη αλλά και διατροφικές διαταραχές.

Επίσης, τα βότανα και συγκεκριμένα το πράσινο τσάι λειτουργούν διεγερτικά κάθε πρωί και είναι ιδανικά για όσους προσπαθούν να ξυπνήσουν αλλά δεν πίνουν καφέ. Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Basel της Ελβετίας, το πράσινο τσάι είναι πιο αποτελεσματικό από τον καφέ στο να «ξυπνάει» τον οργανισμό, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες και βοηθά στη βελτίωση της μνήμης.

Βρες υπέροχα μείγματα ροφημάτων για να αδράξεις κάθε μέρα με ένα κλικ στο site μας.