Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Η ιστορία

Αρχική 5 Άρθρα 5 Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Η ιστορία

Το -γνωστό σε όλους- κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί πολύ αγαπημένη μνήμη των παιδικών μας χρόνων, τροφή με φανατικούς θαυμαστές και κυρίως μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας.

Προέλευση

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να «υπερηφανεύεται» για την ονομασία του, είναι όμως γεγονός ότι κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης δεν υπάρχει. Η ιστορία του ξεκινά στα Βυζαντινά χρόνια κι εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη εξ ου και η άρρηκτη σχέση του με τη συμπρωτεύουσα. Στην Κωνσταντινούπολη, οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης» και πολύ αργότερα την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες στην Αττική.

Στο σήμερα…

Σήμερα, το επάγγελμα του αγαπημένου μας «κουλουρτζή» συνεχίζει να υφίσταται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία και μάλιστα να ανθεί καθώς ο κόσμος δεν αποχωρίζεται το αγαπημένο του κουλούρι ούτε στις μέρες μας παρά την πληθώρα επιλογών. Τα κουλούρια, μεταφέρονται σε μεγάλα καλάθια και πωλούνται από νωρίς το πρωί στα σημεία από τα οποία περνάει πολύς κόσμος.

Διατροφική αξία

Το κουλούρι παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι και ζάχαρη. Το μυστικό της γεύσης του είναι το πολύ και καλής ποιότητας σουσάμι. Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο), αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Οι σπόροι του σουσαμιού προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5). Επίσης, η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο σουσάμι, το καθιστά μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή.

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε κι εμείς οι ίδιοι κουλούρια Θεσσαλονίκης, είναι όμως ακόμη πιο εύκολο να τα παραγγείλουμε!
Μπες στο site του Coffee Three και φρέσκα, θρεπτικά κουλούρια θα σε περιμένουν εκεί! Κάνε την παραγγελία σου εδώ.

Καλή απόλαυση!