Η βάφλα είναι ένα επιδόρπιο με βαθιά ιστορία!

Αρχική 5 Άρθρα 5 Η βάφλα είναι ένα επιδόρπιο με βαθιά ιστορία!

Η ιστορία της βάφλας έχει ένα ταξίδι πολλών αιώνων. Συγκεκριμένα, η λέξη “waffle” προέρχεται από την ολλανδική λέξη wafel, την οποία συναντούμε σε λεξικά του 13ου αιώνα, αλλά και από προγενέστερες, όπως η γαλλική λέξη walfre τον 12ο αιώνα, που σήμαινε κέικ.

Η ιδέα της βάφλας, υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα, όχι όμως σε αυτή την μορφή, καθώς έψηναν ένα γλυκό ανάμεσα σε δύο καυτές μεταλλικές πλάκες, που θύμιζε το λατρεμένο έδεσμα.

Στον Μεσαίωνα, η ζύμη της βάφλας απέκτησε δημοτικότητα από τους Σταυροφόρους, που την εισήγαγαν στη Βόρεια Ευρώπη. Η πρώτη συνταγή για βάφλα χρονολογείται τον 14ο αιώνα, από έναν ανώνυμο άντρα που περιγράφει στη γυναίκα του τη συνταγή με λεπτομέρειες.

Τον 16ο αιώνα συναντάμε τη δεύτερη συνταγή της βάφλας, η οποία απέκτησε αριστοκρατικό ενδιαφέρον στη Γαλλία. Στις αρχές του 18ου αιώνα, με τη μείωση της τιμής της ζάχαρης, οι βάφλες απέκτησαν μεγαλύτερη δημοτικότητα και άρχισαν οι εισαγωγές και οι τροποποιήσεις, με μοσχοκάρυδο, κάρδαμο και καφέ. Στη Γαλλία  υπήρξαν συνταγές με μαρέγκα και κρασί ενώ επίσης εμφανίστηκαν οι πρώτες συνταγές με τριμμένη σοκολάτα.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι συνταγές ήταν τόσο σπάνιες, που φημολογείται πως στη Γαλλία τις γνώριζαν μόνο 29 ζαχαροπλάστες. Αυτό άλλαξε στα τέλη του 20ου αιώνα, όπου η βάφλα απέκτησε δημοτικότητα με την ανακάλυψη της βαφλιέρας το 1918, ενώ ήρθε και επίσημα στο προσκήνιο το 1958 στην έκθεση τροφίμων Expo 58 του Βελγίου.

Από τότε έχουν υπάρξει εκατοντάδες παραλλαγές, μια από αυτές και τα λατρεμένα μας βαφλάκια! Αν πείνασες, μπορείς να τα παραγγείλεις ή να επιλέξεις και τα “ξαδερφάκια” τους, τα pancakes, με ένα κλικ:

https://coffeethree.com/order/