Ελληνικός καφές: Ώρα να τον ανακαλύψουμε!

Αρχική 5 Άρθρα 5 Ελληνικός καφές: Ώρα να τον ανακαλύψουμε!

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα και θα μιλήσουμε για έναν από τους λόγους που οι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας. Αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από το να δοκιμάσουν ελληνικό καφέ! Σίγουρα, στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων συναντάμε κάπου έναν παππού ή μια γιαγιά να απολαμβάνουν το παραδοσιακό ελληνικό τους καφεδάκι στο καφενείο του χωριού. Καθώς μεγαλώναμε, είδαμε πολλές φορές και τους γονείς μας να πίνουν ελληνικό καφέ. Έτσι είναι! Η αγάπη για τον καφέ αυτόν μεταδίδεται από γενιά σε γενιά!

Ιστορία του ελληνικού καφέ

Η ιστορία του ελληνικού καφέ ξεκινάει πολύ πιο παλιά από όσο πιστεύουμε. Οι πρώτοι που κατανάλωσαν αφιλτράριστο καφέ στο μπρίκι ήταν οι Βεδουίνοι στα βάθη της Ανατολής, οι οποίοι, μάλιστα, τον έψηναν στην άμμο (χόβολη). Στη συνέχεια, οι Άραβες μετέδωσαν τις γνώσεις τους για την παρασκευή καφέ στους Οθωμανούς. Για τον λόγο αυτό, ο ελληνικός καφές έφτασε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι πρώτοι που τον δοκίμασαν ήταν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και όσοι ζούσαν στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ γρήγορα άνοιξαν και τα πρώτα καφενεία στην Αθήνα. Το 1760 ο ελληνικός καφές διαδόθηκε και στην υπόλοιπη χώρα. Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι πως, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα καφενεία λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως καφεκοπτεία, αλέθοντας μόνα τους σε μικρούς χειροκίνητους μύλους τους κόκκους του καφέ!

Ονομασία του ελληνικού καφέ

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ιστορία του ελληνικού καφέ, όπως τον ξέρουμε σήμερα, ξεκινάει τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επομένως, είναι γεγονός πως ο ελληνικός καφές δεν είναι και τόσο… ελληνικός! Στην πραγματικότητα, μέχρι και τα μέσα του 20ουαιώνα, ο ελληνικός καφές ήταν ευρέως γνωστός ως «τούρκικος καφές». Την ονομασία αυτή τη συναντάμε ακόμα και σήμερα στην Τουρκία, καθώς και σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων. Μάλιστα, σε χώρες με μεγάλη κατανάλωση η ονομασία του αλλάζει και πάλι. Για παράδειγμα, στην Αρμενία ονομάζεται «αρμένικος», στις αραβικές χώρες «αραβικός», ενώ στην Κύπρο «κυπριακός»!

Οφέλη του ελληνικού καφέ

Ο ελληνικός καφές, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των αρτηριών και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, έρευνα στην Ιταλία έδειξε ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ συνδέεται με τη μακροζωία και την καλή υγεία!

Τώρα που μάθαμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον ελληνικό καφέ, μπορούμε να τον απολαύσουμε στη στιγμή με μια παραγγελία από εδώ: https://coffeethree.com/order/