5(+1) δημοφιλείς μύθοι για τον καφέ

Αρχική 5 Άρθρα 5 5(+1) δημοφιλείς μύθοι για τον καφέ

Ακούγεται συχνά ότι ο καφές προκαλεί νεύρα. Μεγάλος μύθος. Η αλήθεια είναι ότι ο καφές προκαλεί μια ήπια διεγερτική δράση στο νευρικό μας σύστημα η οποία αυξάνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη μας αλλά σε καμία περίπτωση δε μας κάνει πιο νευρικούς.

Λόγω του ότι καφές αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα, κατά καιρούς ακούμε διάφορες εικασίες για αυτόν. Ώρα να ανακαλύψουμε μαζί τί είναι μύθος και τί αλήθεια.

  • Μύθος 1: Ο καφές δεν είναι υγιεινό ρόφημα

Ο μύθος αυτός έχει δημιουργηθεί λόγω της καφεΐνης που περιέχεται στον καφέ. Αν, ωστόσο, η καφεΐνη καταναλώνεται σε λογικά πλαίσια μέσα στη μέρα (100-600 mg), δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Μάλιστα, ο καφές, εκτός από καφεΐνη περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και νοσημάτων, όπως ο διαβήτης ή το Πάρκινσον.

  • Μύθος 2: Ο καφές προκαλεί αϋπνία

Αυτή η θεωρία είναι εν μέρει αλήθεια κι εν μέρει μύθος. Είναι αλήθεια πως η καφεΐνη συμβάλλει στην απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού καρδιακής λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ πιο ήπια ή ακόμα και αμελητέα σε όσους πίνουν καφέ συστηματικά και σε μέτριες ποσότητες.

  • Μύθος 3: Ο καφές παχαίνει / Ο καφές αδυνατίζει

Η αλήθεια είναι ότι ο καφές ούτε παχαίνει ούτε αδυνατίζει. Η καφεΐνη από μόνη της δεν έχει θερμίδες. Το θερμιδικό φορτίο αυξάνεται έπειτα από διάφορες προσθήκες  όπως γάλα, ζάχαρη ή σιρόπι. Παράλληλα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό και κατά συνέπεια αδυνατίζει. Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται μεν, δυστυχώς όμως όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί καύση λίπους κι απώλεια βάρους.

  • Μύθος 4: Ο ελληνικός, ο εσπρέσο κι ο καφές φίλτρου παράγονται από διαφορετικούς καφέδες

Όποιο είδος καφέ και αν προτιμάμε, η πρώτη ύλη είναι πάντοτε η ίδια: καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ. Η μόνη διαφορά έγκειται στο βαθμό άλεσης του καφέ. Βέβαια, είναι αλήθεια πως κάποια χαρμάνια καφέ είναι καλύτερα για εσπρέσο, ενώ κάποια άλλα προτιμώνται για καφέ φίλτρου. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα προέρχονται από τους κόκκους του ίδιου φυτού.

  • Μύθος 5: Για να διατηρήσουμε τον καφέ φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα, θα πρέπει να τον καταψύξουμε

Ο καφές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει στο ψυγείο ή την κατάψυξη διότι η υγρασία επηρεάζει τη γεύση και το άρωμά του. Ιδανικά, πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή δοχεία και θερμοκρασία δωματίου.

Τώρα που μάθαμε ακόμα περισσότερα πράγματα για το αγαπημένο μας ρόφημα, είναι η καλύτερη στιγμή να το απολαύσουμε με μια παραγγελία από εδώ https://coffeethree.com/order/!