Είναι αλήθεια. Πόσοι από εσάς το γνωρίζουν; Ο γαλλικός καφές, λανθασμένα έχει επικρατήσει με αυτήν την ονομασία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει γαλλικός καφές, μόνο καφές φίλτρου και δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το λόγο που αποκαλείται έτσι. Μία λογική εξήγηση, ίσως, αποτελεί το ότι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ονομάζεται γαλλική πρέσα. Η πιο σωστή ονομασία είναι αυτή που επικρατεί στην Αμερική όπου ονομάζεται απλώς μαύρος (black coffee). Το βασικό πλεονέκτημα του καφέ φίλτρου είναι πως για να πετύχει κάποιος ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα δε χρειάζεται ούτε ειδικές ικανότητες ούτε ακριβά εργαλεία. Με ζεστό νερό, ένα φίλτρο και ένα δοσομετρητή μπορεί κανείς να πετύχει έναν ωραίο καφέ φίλτρου. Όσα gadgets επιπλέον έχει, ακόμα καλύτερα. Μία ζυγαριά κι ένα χρονόμετρο, σίγουρα συμβάλλουν σε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό, βέβαια, που πάντα προέχει είναι η καλή 1η ύλη.
Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού
Μία μέση θερμοκρασία είναι οι 94°C-96°C, καλό είναι να μην ξεπερνάει τους 100°C. Ο καφές και ο χρόνος εκχύλισης είναι αυτά που καθορίζουν τη θερμοκρασία του νερού. Για παράδειγμα, όταν το νερό έχει χαμηλή θερμοκρασία, έχει και περισσότερο βάρος, έτσι αυτό επηρεάζει και επιταχύνει την εκχύλιση.
Οι τρόποι παρασκευής
Στην ουσία, ο τρόπος παρασκευής είναι ένας και συγκεκριμένος. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα σκεύη παρασκευής. Το φίλτρο είναι αυτό που επηρεάζει την επίγευση του καφέ και η διαδικασία της εκχύλισής του γίνεται με ζεστό νερό.
Συμβουλές για ένα γευστικό αποτέλεσμα
Ιδανικά πριν ξεκινήσουμε, μία σωστή κίνηση είναι να βρέξουμε το φίλτρο με ζεστό νερό, κίνηση η οποία θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα αρώματα του καφέ κατά την εκχύλιση και στη συνέχεια βρέχουμε και τον καφέ. Τον χειμώνα καλό θα ήταν να θερμαίνουμε τις κούπες του καφέ μας αφού η υψηλή θερμοκρασία ενός σκεύους απελευθερώνει τα αρώματά του ενώ στον κρύο καφέ τα αρώματα μειώνονται αισθητά.
Για τον δικό σου υπέροχο γαλλικό καφέ κάνε κλικ εδώ.